rgfast.se

Välj rätt skruv

Det är viktigare än man tror att hitta rätt sorts skruv för det användningsområdet du ska använda det inom. Det snackas enorm mycket om just hur viktigt det är med rätt skruv till det materialet man använder, även om man använder en träskruv till en träplanka så finns det ju oändligt många sorters träslag. Träslaget i sig kan ju även vara speciellt på något annat sätt pga omständigheter som väder.

skruvar

Skruvtekniken har använts i tusentals år. Den mest kända tillämpningen är Arkimedes skruv, namngiven efter den grekiska filosifen under antiken, som är en transportskruv. Arkimedes skruv används fortfarande idag.

Men det var inte förrän på 1400-talet som skruven började användas på sättet den oftast används idag. Då användes den i vapen, som svärd, och andra riddarutrustningar. Skruvarna tog extremt lång tid att tillverka eftersom de filades för hand en efter en. De var av exklusiv art under denna tid. Skruvmejslar var också de något väldigt unikt och ett av de finaste verktygen man kunde ha.

Under tidigt 1700-tal utvecklades svarvar som tillverkade skruvarna. De tog då ungefär 6-7 minuter per skruv, vilket var en stor förbättring till tiden det tog att fila dem för hand. De engelska bröderna Whatt konstruerade 1760 en automatsvarv som kunde tillverka skruvarna mycket snabbare. Tiden för en skruv att vara klar minskades till cirka 6 sekunder.

Amerikanarna kliver in på banan och utvecklar denna automatsvarv ytterligare. Nu kan skruvarna göras både spetsigare och med hög kvalité. Skruven är inte längre en exklusiv vara, utan den börjar användas i stora mått.

Nu för tiden finns det många olika slags skruvar. Skruvar med olika skruvskallar, så som kullrigt huvud och försänkt huvud, skruvar med olika spår som kräver olika skruvmejslar, så som spårskruv och krysskruv och olika skruvar som används mot olika material, så som gipsskruvar, plåtskruvar och träskruvar.

Några som är riktigt duktiga på alla sorters skruvar är HECO Nordiska. De säljer inte bara alla sorter du någonsin skulle kunna behöva utan är dessutom kunniga nog att tipsa dig om vilka som passar just ditt arbete bäst. En träskruv kan inte användas till vilket material som helst, det kanske säger sig självt, men hur är det med alla olika sorters trä? HECO kan definitivt ge dig svaren du söker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *