rgfast.se

Vad krävs för en bra belysning?

För att ett rum ska vara så mysigt och hemtrevligt som möjligt krävs en bra belysning. Det är i högsta grad en konst att kunna ordna en perfekt belysningbelysning i ett rum. Varje rum har sin unika känsla och det finns ingen belysning som passar bäst i alla dessa rum. Det finns dock vissa mallar att följa när man vill få till en trevlig belysning i ett rum, dessa mallar fungerar bra oavsett rummets utseende eller form.

Grundbelysning

För det första krävs det någonting som kallas för grundljus i ett rum. Utan grundljus blir det svårt att få till den perfekta belysningen. Grundljus kan komma från en taklampa eller från fönster när det är ljust utomhus. Detta grundljus ska ligga som ett jämnt täcke över rummet.

Punktbelysning

Detta går perfekt att sedan kombinera med olika slags punktbelysningar. När du har ett jämnt ljus från grundljuset så kan du placera ut olika lampor och stearinljus lite varstans du tycker de passar. Det är nu kreativiteten och fantasin får flöda. Lite belysning från hörnen av rummet är snyggt, några små lampor på bordet är också trevligt. Någon designad golvlampa fungerar oftast också riktigt bra. Hur denna punktbelysning ser ut beror mycket på rummets form och storlek.

Upplysning

Glöm inte att du kan lysa upp delar av ett ljus med rätt belysning. Tycker du att någon del av ett rum blir alldeles för mörkt när solen gått ned eftersom grundbelysningen inte riktigt når dit så kan du belysa den delen med en egen lampa. Du kan också använda belysning för att lysa upp någon specifik pryl du äger. Kanske din stora bokhylla ska ha belysning riktad mot sig?

Olika stilar

Det är viktigt att de olika delarna av huset har olika typer av belysning. Badrummet ska ha sin stil, köket sin och sovrummet sin. Att blanda dessa blir oftast lite märkligt, men det är du som bestämmer och är du kreativ så kan du säkert komma på många intressanta och spännande blandningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *